Fekting

SLBC omfatter en rekke ulike sporter og i dag gikk turen også innom konkurransen i fekting. Her har vi snakket med to deltakere og fått muligheten til å observere denne spennende og kanskje noe ukjente sporten.

Vi ser oss fascinert rundt mellom alle som går med sabler og hvite drakter. Ingen av oss har noen særlig kunnskap om fekting fra før, så vi tar oss en prat med Maria Kaminski (23). Hun har drevet med fekting siden hun var liten, men har tatt et års pause. Hun forteller derimot at hun er veldig glad for å være tilbake på banen.

TIZm0_Xy6Cf-nQ15d0y1niTlpNUZLTBpyMYxFJI6oV4YCqrzZSWZMpzjbRZdVWhV8o3BBrIDLNkeYpUxbsgNhIBFo32FhkNUeYQbZHyBcnyBtTvJq_WdvwUu21Load4eQGQS62KC

Maria har også tidligere vært med på SLBC og forteller at hun synes det er mye mer kultur under årets SLBC. Hun gleder seg blant annet til å dra på kveldens revy i aulaen på NHH og banketten på lørdag. Videre forteller hun at det er veldig gøy å ha muligheten til å få se på så mange ulike sporter.

Fekting er en liten idrett i Norge. Maria forteller oss at hun synes det er bra når det stiller opp ti stykker til et studentmesterskap. Når vi spør hva hun tenker om nivået til de påmeldte forteller hun at det er veldig varierende. Blant de påmeldte finner vi gutter som har deltatt på landslaget og har fektet en del internasjonalt kombinert med studenter som kanskje bare begynte for to-tre år siden.

Vi får høre at som sport er fekting noe som passer for alle, uansett, kjønn, alder og fysisk form. Maria forklarer oss at begrepet “nybegynnerflaks” kanskje er ekstra relevant innenfor fekting. Dette fordi nybegynnere ofte tar uforutsigbare aksjoner og dermed kan score noen poeng på grunn av dette.

Avsluttningsvis forteller Maria at ettersom de ikke er så altfor mange blir det et veldig godt sosialt miljø og de tenker å ha et felles vors før banketten i morgen.

8hpucZexjs8t3bNXs4Qbc9T1vMQRc6ZteuA_U2YiNPNAcgGAinh32nfhyDJwuuUyLLXDcy4x1MT-Bjl3pYe2gh0wJHJhSvIxD1dAP7Rq4BM4weK7gsVVGugEDXyAXJH9akD_9_2q

Vi beveger oss videre mellom sablene og treffer på Casper Bergh, på 23 år. Han stiller i SLBC for Bergen Studentidrettslag (BSI) for andre gang. Ved spørsmål om hva han tenker rundt opplegget både da og nå, svarer han ivrig at han er imponert over hva arrangørene klarer å sette i stand, samtidig som han synes det er sprekt gjort av de idrettsansvarlige å arrangere en sport de aldri har vært borti før.

Han forteller videre at det er bra nivå på deltakerne og at det er mange jevne fektere. Derfor er han også veldig spent på hvem som vinner - samtidig som han innrømmer å håpe på seieren selv.

Selv har Casper fektet siden han var åtte år. Sporten beskriver han som veldig morsom og overraskende slitsom. “Du trener alle deler av kroppen samtidig - både ben, armer, hode og hurtighet.” Miljøet i Bergen beskriver han også som svært inkluderende og sosialt. Ekstra gøy er det å drive med noe som ikke alle i Norge driver med, selv om han mener at det er en veldig fin sport å for de som har lyst til å prøve noe nytt.

Til sist meddeler Casper: ”Hvis jeg fortsatt er student neste gang Bergen Challenge kommer, skal jeg absolutt være med, det er det ingen tvil om!”, men i første omgang, blir det å se ham på banketten på lørdagen.

Oppdatering: I ettertid av intervjuet, vant begge to i sin klasse, vi gratulerer!